Регистрация
Войти
Стать экспертом Правила
География

Які острови входять до складу Центральної Америки?

ОТВЕТЫ

Центральною Америкою називають південну, звужену частину Північної Америки, розташовану в тропічних широтах. Вона зєднує Північну Америку з Південною і являє собою територію, за природними умовами перехідну між двома материками. Групи островів Карибського моря за природою близькі до Центральній Америці і є її складовою частиною.

Південна Америка майже ізольована від інших материків. З заходу її омивають води Тихого океану, зі сходу й півночі — Атлантичного. На півдніпротока Дрейка (яка є найширшою у світі) відділяє Південну Америку від Антарктиди. На півночі материк омивається водами Карибського моря. Південна Америка сполучається з Північною лише вузьким Панамським перешийком. На початку ХХ століття через Панамський перешийок був проритий, якому Нині найчастіше межу між Північною й Південною Америкою умовно проводять по Панамському каналу.

Площа континенту — 17,8 млн км², площа півострів та островів — 1 площі. Протяжність з півночі на південь — 7,4 тис. км, із заходу на схід — 5,2 тис. км (на широті бл. 5° пд.ш.).

Найпівнічніша точка материка — мис Галіннас 12°25′ пн. ш. 71°35′ зх. д.Найпівденніша точка материка — мис Фроуерд 53°54′ пд. ш. 71°18′ зх. д.Найсхідніша точка материка — мис Кабу-Бранку 7°09′ пд. ш. 34°46′ зх. д.Найзахідніша точка материка — мис Паріньяс 4°45′ пд. ш. 81°20′ зх. д.

Середня висота поверхні континенту — 655 м. Найвища точка знаходиться в Андах (Аконкаґуа, 6960 м), найнижча — в солончаку Салінас Чикас (42 м нижче рівня моря). Понад 49 поверхні має висоту до 300 м, лише 8,5 — понад 2000 м.

До Південної Америки належать Фолклендські (Мальвінські) острови, які лежать на шельфі Атлантичного океану, а також острови Тринідад і Тобаго. В Тихому океані до Південної Америки наближені Галапагоські острови й прибережний архіпелаг Чонос. Магелланова протока відділяє від материка архіпелаг Вогняна Земля.

11
Контакты
Реклама на сайте
Спрошу
О проекте
Новым пользователям
Новым экспертам