Регистрация
Войти
Стать экспертом Правила
Информатика | 10-11 класс

Допоможіть будь ласка зробити презентацію на тему Біографія Сергія Олександровича Єсеніна

ОТВЕТЫ

1. Єсенін Сергій Олександрович

2. Сергій Єсенін - біографія

Сергій Єсенін - відомий російський поет, лірик, яскравий представник селянської поезії. Його більш пізні поезії виконані в стилі імажинізму.

Єсенін сам вважав себе рязанським хлопцем, останнім ліриком, що оспівує село. Він був дуже ніжним і палким коханцем, що любив багатьох жінок і не знав, що таке сталість. Він рвав на шматки жіночі серця, потім страждав, але незабаром опинявся в новому вирі любовної пристрасті. За своє недовге життя Єсенін встиг одружитися три рази, стати батьком чотирьох дітей, але при цьому нажити собі славу скандаліста, хулігана і п\'яниці. Він усіма силами намагався відповідати цьому іміджу - якщо гуляв, то широко, якщо бився, то до крові. Він міг вбратися жінкою і витанцьовувати на підборах. Незважаючи на епатажність, він був дуже чуйним, тонким і вразливим, його обожнювала публіка.

Поезію Єсеніна знають і люблять у всьому світі. Він один з найбільших поетів, подарованих нам Срібним століттям, життя якого обірвалося на злеті.

3. ДИТИНСТВО І ЮНІСТЬ

Народився Сергій Єсенін 21 вересня 1895 року (за новим стилем 3 жовтня) в селі Костянтинівка Рязанської губернії. Він дуже любив свою батьківщину, і ця любов протягає практично в кожному рядку його віршів і поем. Батьки Сергія - Олександр Єсенін і Тетяна Титова були звичайні селяни, яким доводилося багато працювати, щоб хоч якось зводити кінці з кінцями.

Батько сімейства в дитячі роки співав у церковному хорі, мав пристойні вокальні дані. У свій час він працював в м\'ясній крамниці, потім йому запропонували посаду прикажчика в Москві. Після цього сім\'я трохи поліпшила матеріальне становище, але в той же час батько дуже рідко виривався додому, і між подружжям почали виникати розбіжності.

Дяді були молодими, холостими, у них ще грала юнацька кров і відчайдушний пустощі. Завдяки їм Єсенін навчився управлятися з конем, причому довго з хлопчиком не церемонилися. Висадили його на коня і вперіщив, щоб вона помчала галопом. Точно також маленький Сергійко отримував і уроки плавання - його кидали в воду прямо з човна і він сам випливав.

Батьки Єсеніна розлучилися, занадто погано позначилася на їхніх стосунках його робота в Москві. Мати влаштувалася на роботу в Рязані, і у неї почався новий роман - з Іваном Розгуляєво. Але через деякий час ці відносини закінчилися і батьки Сергія знову стали жити разом. Після возз\'єднання сім\'ї у них народилася дочка Катерина в 1905 році, а через шість років, в 1911-му, народилася ще одна донька - Олександра.

4. ОСВІТА

Пройшовши «курс молодого бійця» з дядьками, Сергій був готовий до будь-яких несподіванок. Сім\'я прийняла рішення вчити хлопчика грамоті, і він виявився серед учнів Костянтинівської земської школи. Його здали туди дев\'ятирічним хлопчиком, а вийшов він зі стін цієї школи в 14. Він був вражаюче здібним учнем і не менш вражаючим розгільдяєм. Управитель школи ніяк не міг вплинути на норовливого учня і вирішив покарати його - залишив на другий рік. Але Єсенін все ж закінчив школу з високими оцінками, що говорить про його великий потенціал.

Саме в ті роки сім\'я Сергія возз\'єдналася, і він часто приїжджав до батьків на канікули. Йому сподобалося бувати у місцевого священика, який має величезну бібліотеку, причому наповнену творами різних авторів. Сергій просив почитати книги, і це дуже позначилося на становленні його творчої особистості.

У 14 років Єсенін закінчив земську школу, і поступив на навчання в церковно-приходську, яка була в селі Спас-Клепки. Вона вважалася не тільки церковно-парафіяльній, а й второклассной учительській школою, після якої можна було працювати вчителем. Його рідні мріяли, що після випуску з цієї школи Сергій стане викладачем.

Але Сергій не виправдав надії сім\'ї. Здобувши освіту в 1912 році, він негайно виїхав до Москви. На перших порах хлопцеві довелося важко, потрібно було шукати роботу. Він звернувся за допомогою до батька, і той прилаштував його в м\'ясну лавку. Робота була нудною та одноманітною, і швидко набридла творчо налаштованому юнакові.

5. ТВОРЧІСТЬ

Творча біографія Сергія Єсеніна почалася ще за часів навчання в учительській школі. Твори тих років були більш духовними, без ліричних ноток. Серед найпомітніших віршів того періоду можна відзначити «Моє життя», «Зірки». Коли Сергій переїхав до Москви, то тяга до письменництва переросла в справжню творчість і в його творах почали простежуватися прийоми образності. Він майстерно використав метафори, слова в прямому чи переносному значенні. Відмітною якістю поезій Єсеніна того часу стала новокрестьянскіх лірика і прихильність до російського символізму. Велику роль у формуванні цього напрямку зіграв Олександр Блок, тому що Сергій зачитувався його творами.

Вірш під назвою «Береза» став першим з усієї творчості Єсеніна тих років, який він зміг надрукувати. У 1914-му цей твір молодого поета з\'явилося на сторінках журналу «Маленький світ». Автор не наважився поставити під ним своє справжнє прізвище, підписався псевдонімом Арістон.

У 1916-му вийшов перший збірник віршів Єсеніна, який отримав назву «Радуниця». Ці вірші просякнуті російським модернізмом, тому що в той час Сергій жив у Петербурзі і близько познайомився з Зінаїдою Гіппіус, Городецьким, А.Блоком, Д.Філософовим, які вже встигли прославитися своєю творчістю.

6. ВІДНОСИНИ З ВЛАДОЮ

Після розчарування в імажинізмом, Сергій ніби надламався. Його поведінка не витримувало ніякої критики. У 1924-му буквально кожен випуск газети ряснів повідомленнями про п\'янках і розгульне життя великого поета. Він пив, бешкетував, бився.

Однак Єсенін не переслідував злий умисел, це було просто бравадою, хуліганством. На нього порушували кримінальні справи, і тут же їх закривали. Серед інших було одна справа, яку назвали справою чотирьох поетів, і за яким Єсеніна звинуватили в антисемітизмі. У цей період здоров\'я поета стало здавати.

Радянська влада не була в стороні від проблем літературного генія. Збереглися листи Феліксу Дзержинському, у яких звучить прохання про порятунок поета. У них було прохання приставити до Єсеніну спеціальну людину з ГПУ, щоб той не давав йому регулярно напиватися. Дзержинський взяв до уваги це прохання, і навіть призначив одного зі своїх співробітників наглядати за поетом, але той не зміг розшукати Єсеніна.

7. ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ

Свою першу дружину Анну Изряднова Сергій зустрів в 1913-м, коли влаштувався на роботу в друкарню. Дівчина працювала там же, на посаді коректора. У 1914-му вони стали цивільним подружжям, і в грудні того ж року у них народився син Юрій. Доля його склалася трагічно - йому пред\'явили неправдиве обвинувачення і розстріляли в 1937-му.

У 1917-му дружиною Єсеніна стала російська актриса Зінаїда Райх. У 1918-му народилася їхня дочка Тетяна, яка стала згодом журналісткою і письменницею. У 1920-му подружжя стало батьками сина Костянтина. Він вивчився на інженера-будівельника, працював футбольним статистиком і журналістом, помер в 1986-му. У лютому 1921-го Єсенін подав заяву на розлучення, де вказав, що зобов\'язується утримувати своїх дітей.

Сергій Єсенін з дружиною Зінаїдою Райх

Восени того ж, 1921 року, поет зустрів танцівницю Айседору Дункан і одружився на ній в травні 1922-го. Сергій не знав англійської, його обраниця абсолютно не розуміла російська, але це не завадило їм бути щасливими. Сергій супроводжував кохану у всіх гастрольних турах, протягом чотирьох місяців вони проживали в Штатах, на батьківщині Дункан. Але цей шлюб теж не став довгим - серпні 1923-го подружжя розлучилося і поет повернувся на батьківщину.

У тому ж році в особистому житті поета з\'явилася актриса серпня Миклашевская, якій були присвячені деякі з його поезій. Через багато років, в 1976-му, 85-річна актриса зізналася, що їхні стосунки з Сергієм носили платонічний характер, вони жодного разу навіть не поцілувалися.

Потім в житті Єсеніна виникла поетеса і перекладачка Надія Вольпин, яка народила поетові сина Олександра в травні 1924 року. Хлопчик став відомим математиком, дисидентом, жив в Штатах, де і помер в березні 2016- го. На той момент Олександру Есеніну- вольпіно виповнився 91 рік.

У вересні 1925-го Сергій одружився в останній раз. Його обраницею стала Софія Толстая, рідна внучка відомого письменника Льва Толстого. Цей шлюб його теж не ощасливив. Поет як і раніше залишався неприкаяно-самотнім.

8. ПРИЧИНА СМЕРТІ

Алкоголь все більше і більше заволодівав розумом і тілом поета, поки не перетворився на його злого генія. Про цю проблему було відомо не тільки знайомим, але і самому Дзержинському. У грудні 1925 року Сергія госпіталізували в психо-неврологічний диспансер, де він пробув до 21 грудня. За наполяганням самого Єсеніна, його виписали з клініки.

Він приймає рішення переїхати на постійне місце проживання в Ленінград. Задовго до цього рішення поет відмовився від співпраці з Держвидаву, закрив ощадні книжки, забрав з них всі гроші. Після приїзду в Північну столицю, Єсенін оселився в готелі «Англетер». Його часто провідували знайомі літератори - Устинов, Ерліх, Нікітін.

27 грудня 1925 року Єсенін написав свій останній, прощальний вірш - «До побачення, друже мій, до побачення ...», і на наступний день його не стало. Сергій Єсенін повісився в своєму готельному номері 28 грудня 1925 року, де його виявив Устинов зі своєю дружиною.

До сих пір не вщухають суперечки з приводу смерті великого поета Срібного століття. Багато як і раніше переконані, що це не самогубство, що Єсенін за життя був сильно побитий, а потім повішений. Але більшість все ж сходяться на думці, що він пішов з життя з власної волі, занадто болісно поет переживав свою самотність в натовпі людей.

9. ВІРШІ

Радуниця

Ісус-немовля

Голубень

сільський часослов

Преображення

Голубень

ключі Марії

Руссеянь

Трерядніца

Триптих. поеми

Росія і Инония

Ісус-немовля

Исповедь хулігана

Житні коні

Преображення

Трерядніца

Радуниця

Пугачов

Вірші скандаліста

Москва кабацкая

Русь радянська

Країна радянська

Пісня про великий похід

Про Росію і революції

Березовий ситець

Перські мотиви

СПАСИБО 1
Для написания вопросов необходимо войти в систему
Контакты
Реклама на сайте
Спрошу
О проекте
Новым пользователям
Новым экспертам